Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Το απονενοημένο...

Το κρέμασμα ντροπή, κι οι δούλοι ακόμα
τέτοιο χαμό για αισχρό τον λογαριάζουν.
Έχει αρχοντιά κι ευγένεια το μαχαίρι
κι απ’ τη ζωή γοργά ξεφεύγεις.
Ευριπίδη, Ελένη

Διάβασε. Ύστερα, έκλεισε πολύ προσεκτικά, όπως πάντα, το βιβλίο και τ’ ακούμπησε πάνω στο τραπέζι, πλάι στο περίστροφο, το μαχαίρι και το σκοινί. Είχε αποφασίσει. Τακτοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες, πολύ προσεκτικά, όπως πάντα. Έκλεισε απαλά την πόρτα πίσω της και χάθηκε στη νύχτα. Αθορύβως. Τραγική αυτόχειρας, έγραψαν την άλλη μέρα οι εφημερίδες. Όχι, δεν ξέρουμε γιατί θέλησε να βάλει τέρμα στη ζωή της, είπαν οι γείτονες, ίσα-ίσα ήταν πάντα χαμογελαστή, και γιατί να μην είναι, τα είχε όλα. Όχι, δε βρέθηκε το πτώμα της. Όχι, δεν υπήρχαν αίματα στον τόπο, μόνο μια μάσκα πεσμένη στο πάτωμα. Χαμογελαστή η μάσκα. Κι ένα σημείωμα. Να πάτε να γαμηθείτε όλοι σας. Όχι, το σημείωμα δε χαμογελούσε...
(Με αφορμή τον "Νικηφόρο Ουρανό" του http://tyharpastos.blogspot.com )

7 σχόλια:

Aντώνης είπε...

Είναι όντως το κρέμασμα ντροπή. Παρατηρώ πώς αποσιωπάται στο Σοφοκλή η στιγμή κι ο τρόπος απαγχονισμού της Ιοκάστης. "Δεν ξέρω πως πέθανε μετά απ' όλ' αυτά" η φράση του εξαγγέλου, ενός τρίτου.
Και απευθύνομαι στην Διηάνειρα των Τραχινιών για να δω πώς η τραγική αυτόχειρας εκεί βγάζει η ίδια φωνή με το μαχαίρι στο χέρι... "Κρεβάτι και κάμαρά μου νυφική, σας χαιρετώ. Στο στρώμα σας ξαπλωμένη για έρωτα δεν θα με ξαναδεχτείτε"

Τίποτα είπε...

Ναι, λίγο παρακάτω αναφέρει απλώς πως είδαν τη γυναίκα (την Ιοκάστη)κρεμασμένη από πλεχτή θηλειά μπλεγμένη.

kyriaz είπε...

;

Τίποτα είπε...

Γιατί απορείς, kyriaz?

kyriaz είπε...

....Με την επιλογή του θέματος.
Ελπίζω να σχετίζεται αποκλειστικά
με λογοτεχνικές απόπειρες και τίποτα....περισσότερο,ε;

Τίποτα είπε...

Θέλει κότσια, kyriaz, να πεις: να πάτε να γαμηθείτε. Περισσότερα μάλλον από τα περίστροφα και τα μαχαίρια και τα σκοινιά:)

o kairos είπε...

Χμμμ.Αφορα περισσοτερο αυτους που εξαρτουν τη ζωη τους απο τους ανθρωπους και οχι απο τη ζωη.