Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Απαντήστε . Ή αλλιώς: Μίμησις πράξεως...

"Απαντήστε". Να μια καλή άσκηση για μαθητές των σχολών δραματικής τέχνης. Τους ζητάς να σου πουν το "απαντήστε" με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.
Απαντήστε, ερωτηματικά, όπως εκείνοι που δεν έχουν καταλάβει καλά, που περιμένουν απάντηση, αλλά δεν είναι και ακριβώς σίγουροι πως έχει συμφωνηθεί να δοθεί αυτή, που θέλουν να ξεκαθαρίσουν αν πρέπει να περιμένουν ή όχι.

Απαντήστε, σαν ψιθύρισμα, σαν υπενθύμιση, κυματάκι ήρεμο στα βότσαλα του γιαλού, που περνά και χάνεται και πάλι επιστρέφει το ίδιο ψιθυριστά, μην τυχόν και ενοχλήσει, αλλά είναι πάντα εκεί, διακριτικά δηλώνοντας την παρουσία του.

Απαντήστε, απολογητικά, σαν το συγνώμη του τελευταίου επιβάτη που σκαρφαλώνει στο πηγμένο λεωφορείο και αιωρείται κρεμασμένος στο σίδερο, ανάμεσα στην άσφαλτο και την ανοιγμένη πόρτα, υπομένοντας τη δυσαρέσκεια των υπολοίπων και το σιχτίρισμα του εισπράκτορα.

Απαντήστε, παρακλητικά. Εκεί χρειάζεται να επιβληθεί στα μέσα του ο ηθοποιός, να ελέγξει φωνή, στάση και βλέμμα, λίγο απρόσεκτος να δείξει κι αμέσως η παράκληση γίνεται ικεσία, βραχνάς στο λαιμό του αποδέκτη της.

Απαντήστε, επιτακτικά. Για κείνους που διστάζουν να δώσουν απάντηση, που στέκουν
αναποφάσιστοι μπροστά στις λέξεις, διαλέγοντας ανάμεσα στα τσεκούρια εκείνο που πιο μαλακά τσεκουρώνει.

Απαντήστε, ηρωικά. Με βλέμμα ανάλογο της Αντιγόνης μπροστά στον Κρέοντα ή, τουλάχιστον, του Κούρκουλου μπροστά στην Τασσώ Καββαδία, αλλά όχι έτσι όπως φανφαρόνος ηθοποιός απαγγέλει το "κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε".

Απαντήστε, όπως ζητά νερό ο διψασμένος. Εδώ είναι η ικεσία, το ξέρεις πως γίνεται θηλειά, αλλά δε σε απασχολεί, εκείνο που προέχει είναι να ικανοποιήσεις τη δίψα σου.

Απαντήστε, σε κανέναν, σαν εκείνο το ντε στο καληνύχτισμα της Μαργαρίτας.

Απαντήστε, θριαμβευτικά. Σαν τον παπά που κραυγάζει το όνομα του μωρού πάνω από την κολυμβήθρα, σαν κάποιος που επιτέλους βρήκε τον τίτλο που τον παίδευε τόση ώρα στο κατεπείγον του.

Απαντήστε...

21 σχόλια:

Helix Nebulae είπε...

Σιγά μην απαντήσουμε. Προτιμούμε να ρωτάμε :-Ρ

Τίποτα είπε...

Με το ύφος εκείνου που δεν έχει σκοπό να ακούσει την όποια απάντηση;

Τίποτα είπε...

ΔΙΟΡΘΩΝΩ:

ΑΠΑΓΓΕΛΛΕΙ κι όχι απαγγέλει όπως το έγραψα.

pythia είπε...

σσσιωπήστε...
να απαντήσει η μέσα φωνή

kyriaz είπε...

Απαντώ:
Τίποτα,γράφεις υπέροχα!...

perssefoni είπε...

είχα που είχα ένα άγχος με τις απαντήσεις-σχόλια που αφήνω στα ποστ που μ'ενδιαφέρουν, τωωρα αγχώθηκα περισσότερο...εντάξει μεταξύ σοβαρου και αστείου το λέω ε?!

Фе́ммe скатале είπε...

Απαντήστε, αδιάφορα όπως η βαριεστημένη σύζιγος καθαρίζει ένα πορτοκάλι στον σύζυγό της, και του το δίνει χωρίς να γυρίσει το κεφάλι, γνωρίζοντας καλά τη θέση του. Έχοντας φάει πολλές φορές τα εκατοστά που τους χωρίζουν.
Απαντήστε όπως εγώ τώρα που ενώ έχω βγάλει τα μάτια μου εδώ και καιρό τα φοράω πάλι στραβά για να διαβάζω τα τιποτένα λόγια σου

Τίποτα είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας:)

Helix Nebulae είπε...

Όχι καλό μου τίποτα, προτιμάμε να ρωτάμε με την ψυχαναγκαστική κι επαναλαμβανόμενη εμμονή του μονίμως απορημένου μπόμπιρα που θέλει να ξεσκεπάσει τα μυστικά του κόσμου των μεγάλων :-)

ioeu είπε...

επηρεαστήκατε και...αλλάζετε φωνές??
:)

Aντώνης είπε...

Μην στερήσετε από τον διψασμένο την απάντηση για νερό...Ειδικά αν σπουδάζει θεατρίνος. Στην αρχή πάντα ικετευτικά θα προφέρει το απαντήστε. Προέχει να ικανοποιήσει τη δίψα του.

IdentityCafe είπε...

Bravo agapite mou!
Poly fresko keimeno, poly diaforetiko...
Dyskoles oi apandhseis...dyskoles.

Τίποτα είπε...

@ Καλέ μου, helix nebulae

Πώς θα ήθελα να μην είχαν σκουριάσει οι μπαταρίες του Φωτεινού Παντογνώστη που παίζαμε μικρά. Έπαψε ν' ανάβει το φωτάκι, γμτ, και ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος για το σωστό και το λάθος...

@ ioeu

Και φωνές και προσωπεία...


@ Αντώνη,

Αυτή η "ειδική" δίψα, στην οποία αναφέρεσαι, μου είναι πολύ γνώριμη. Αλλά δεν ξέρω αν οι έξωθεν απαντήσεις θα την ικανοποιήσουν. Θαρρώ πως πρέπει να σκάψουμε βαθιά στο μέσα πηγάδι...


@ identitycafe,

δύσκολες οι άτιμες:))

ioeu είπε...

I know...triplex...

herinna/ είπε...

Κι αν απλώς δεν έχεις απάντηση; Αλλά σε τίποτα;

Helix Nebulae είπε...

Α να χαθείς, με συγκίνησες βραδιάτικα με την ανάμνηση του φωτεινού παντογνώστη. Έκανε και "μπζζζ" στις λάθος απαντήσεις αν θυμάμαι καλά; Τουλάχιστον μου αποκάλυψες την ηλικία σου (+/- 5 χρόνια). Μην ανησυχείς όμως, δε θα πω κουβέντα σε κανέναν ;-)))

Τίποτα είπε...

@ ioeu

ΚΑΙ τρίπλες:))


@ herinna

Σκέφτομαι καμιά φορά, πόσο λίγο κατανοητοί γινόμαστε, εδώ μέσα, όσοι από μας δεν έχουμε το χάρισμα να αποτυπώνουμε με ακρίβεια τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Και μένουν οι λέξεις μας γυμνές. Χωρίς βλέμμα, χωρίς έκφραση, χωρίς χροιά φωνής και τόνο, χωρίς γλώσσα του σώματος να τις συνοδεύει. Χωρίς δεκανίκια. Στέκονται γυμνές μπροστά στο καθρέφτη των άλλων και μερικές φορές γμτ είναι τόσο μα τόσο παραμορφωτικός αυτός ο καθρέφτης...


@ Αγαπητέ μου helix nebulae,

το 'πιασα το υπονοούμενο και, παρά τις διαβεβαιώσεις σου, ανησυχώ. Πόσα θέλεις να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό; :)

tyharpastos είπε...

Αν εσύ δεν είσαι συγγραφέας που αξίζει να διαβάζει κανείς τότε εγώ είμαι πραγματικά τυχάρπαστος. Απάντησε λοιπόν για να με σώσεις.

Helix Nebulae είπε...

Δεν πρέπει να σε ανησυχεί τίποτα, αγαπητό μου Τίποτα.

"Τίποτα δε θέλω, τίποτα",

της είπε ο τιποτένιος.

Τίποτα είπε...

@ Τυχάρπαστε,

Μια χαρά είσαι. Απλώς δεν ταιριάζουν τα γούστα μας:Ρ

@ helix nebulae

"Τίποτα, δε θέλω τίποτα" της είπε ο τιποτένιος. Της ζωής. :)

quartier libre είπε...

Σημασία στην ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ...

οι λέξεις "γμτ"

"θαρρώ"

ο καθρέφτης

το κόλλημα με την ηλικία...